LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

Prezentarea disciplinei

Responsabil de disciplină

prof.dr. Meșter Adriana

Profesorii lectori


prof.dr. Andrașciuc Gheorghe

prof.dr. Andrașciuc Maria Daniela

prof.dr. Bout Odarca

prof. Breban Ioana Daiana

prof. Bretan Violin

prof.dr. Buzsor Ligia Greta

prof. Cheșa Liliana

prof.dr. Chindriș Otilia

prof. Cozma Codruța

prof. Cupcea Mihaela Liliana

prof.dr. Dorle Alina

prof. Feidi Mariana Lenuța

prof.drd. Ghita Florentina

prof. Hendre Elena

prof.dr. Iuga Georgeta

prof.dr. Lozbă Raluca

prof.dr. Meșter Adriana

prof. Mezei Rozalia Monica

prof. Onțiu Corina

prof. Roatiș Florina Mariana

prof. Oanță Brîndușa Ștefana Vasilica (limba latină)

prof.dr. Voinea Alexandru Lucian (limba latină)

prof. Bodea Bianca - profesor voluntar

prof.dr. Duruș Ligia - profesor voluntar

prof. Petreuș Georgiana Mihaela - profesor voluntar

prof.dr. Sabău Adrian - profesor voluntar 

Tematici

Activități

Azi, 11 noiembrie 2023, doamna prof.dr. Odarca Bout, profesor lector în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, a organizat atelierul literar cu tema „Lectura de plăcere”, la care au participat elevii de la grupele de excelență la limba și literatura română, clasele a V-a și a VI-a, de la filiala Baia Mare. Activitatea a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare.

WhatsApp Video 2023-11-11 at 15.24.42.mp4

ANUL ȘCOLAR 2022-2023

Tematica_Romana_X.pdf
Tematica_Romana_VI.pdf
Tematica_Romana_V.pdf
Tematica_Romana_VIII.pdf
Tematica_Romana_IX.pdf
Tematica_Romana_VII.pdf
Tematica_Romana_XI_XII.pdf
Tematica_Dezbateri.pdf

Grupe

Orar

Activități

Azi, 11 noiembrie 2023, doamna prof.dr. Odarca Bout, profesor lector în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, a organizat atelierul literar cu tema „Lectura de plăcere”, la care au participat elevii de la grupele de excelență la limba și literatura română, clasele a V-a și a VI-a, de la filiala Baia Mare. Activitatea a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare.

ANUL ȘCOLAR 2023-2024

Ieri, 3 aprilie 2023, elevii cuprinși în grupele de excelență la limba și literatura română au participat la activitatea „Simboluri sacre legate de sărbători pascale”, organizată la Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, însoțiți de prof.dr. Ligia Buzsor și prof.dr. Daniela Andrașciuc. Evenimentul a fost coordonat de dna conf.univ.dr. Delia Suiogan. La începutul activității, dna conf.univ.dr. Delia Suiogan a realizat o expunere sintetică a simbolurilor legate de sărbătoritele pascale, urmată de o prezentare a programelor de licență și de masterat, la specializarea Studii culturale – Etnologie – Etnoturism. În partea a doua a evenimentului, participanții au asistat la ateliere de gastronomie, în cadrul cărora invitații din localitățile Groșii Țibleșului și Boiu Mare au prezentat întregul proces de prepararea a mâncărurilor legate de sărbătorile pascale. Reprezentanții celor două localități, dna lect.univ.dr. Natalia Lazăr și asist.univ.drd. Vasile Florin Pop au răspuns la întrebările elevilor cu privire la activitățile din cadrul atelierelor demonstrative, dar și la elementele simbolice ce stau în spatele preparatelor culinare. Mulțumim dnei conf.univ.dr. Delia Suiogan pentru invitație. Specializarea Studii culturale de la Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare oferă condiții excelente pentru aprofundarea elementelor identitare ce țin de fundamentul definirii al unei comunități 

Elevii grupelor de excelență la limba și literatura română au marcat Ziua Națională a Lecturii. Tinerii au scris o scrisoare unui personaj, dintr-o carte citită, prin care și-au arătat recunoștința pentru felul în care acesta i-a însoțit în drumul spre performanță.

             Călătoria elevilor prin labirintul lecturilor a fost sprijinită de către prof.dr. Georgeta Iuga, prof. Codruța Cozma, prof.dr. Daniela Andrașciuc, prof.dr. Odarca Bout, prof. Corina Onțiu, prof. Angela Lengyel, prof.dr. Raluca Lozbă, prof.dr. Otilia Chindriș, prof. Alina Marina și prof.dr. Gheorghe Andrașciuc. 

16.MOV

Centrului Județean de Excelență Maramureș a organizat vineri, 13 ianuarie 2023, activitatea dedicată lui Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. În fața elevilor de la grupele de excelență la literatură română, nivel liceal, de la Filialele CNDV, CNVL și CNGȘ, au vorbit despre Mihai Eminescu doamna prof.dr. Terezia Filip și prof.dr. Raluca Giurgiulescu. Activitatea a fost moderată de prof.dr. Gheorghe Andrașciuc, director al Centrului Județean de Excelență Maramureș. Doamna prof.dr. Terezia Filip a realizat o incursiune în opera lui Mihai Eminescu, punctând elementele esențiale ale imaginarului poetic. Doamna prof.dr. Raluca Giurgiulescu le-a vorbit elevilor de la excelență despre etapele construirii mitului eminescian. După prezentarea celor două teme, elevii prezenți la întâlnire au formulat întrebări pentru doamnele profesoare invitate, pornind de la felul în care ei se raportează la creația eminesciană. A fost o discuție densă, interactivă, ce a reușit să contureze premisele întoarcerii la opera eminesciană, dincolo de clișeele împământenite în conștiința publică. La întâlnirea cu elevii, au fost prezente: prof.dr. Daniela Andrașciuc, prof.dr. Odarca Bout, prof.dr. Ligia Buzsor și prof. Diana Breban, profesoare care predau în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș 

Emin2.mp4
Emin1.mp4
Ziua Culturii Naționale 1.mp4
Ziua Culturii Naționale 2.mp4

Azi, 26 noiembrie 2022, doamna prof.dr. Ligia Greta Buzsor a desfășurat o activitate dedicată formării unor valori și atitudini ce privesc cultivarea interesului elevilor pentru lectură. De asemenea, în cadrul întâlnirii, a fost abordată și competența „A învăța să înveți”. Evenimentul a fost organizat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Azi, 14 octombrie 2022, elevii din grupele de excelență de la limba și literatura română au participat, alături de colegii lor de la CNDV, la întâlnirea cu poeții prezenți la Festivalul Internațional de Poezie. Activitatea a fost organizată la Colegiul Național „Dragoș Vodă”.