BIOLOGIE

Prezentarea disciplinei

Responsabil de disciplină

prof.dr. Duță Camelia

Profesorii lectori

prof.dr. Ardelean Amalia

prof.dr. Bârlea Gheorghe

prof. Chiș Mihaela

prof.dr. Duță Camelia Silvia

prof. Fonoage-Kato Gabriela

prof. Lorincz Loredana Nela

prof. Mic Valeria Alexandrina

prof. Nodiș Simona

prof. Pop Emilia

prof. Rad Lăcrămioara

prof. Terheș Alina Maria

prof. Țudic Adelin Petru - profesor voluntar

Anul școlar 2023-2024

Activități

În perioada 29-30 aprilie 2024, 13 elevi ai grupelor de biologie–gimnaziu (Baia Mare și Sighetu Marmației) de la Centrul Județean de Excelență Maramureș au participat la o excursie de studii la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Prima vizită a fost la Fabrica de Știință din Turda, unde elevii au avut parte de experiențe care le-au îmbogățit percepția asupra lumii, au descoperit conexiuni noi, le-au fost explicate principii științifice și au avut posibilitatea să își testeze propriile simțuri.

Al doilea obiectiv, din itinerarul excursiei, a fost „I Giardini di Zoe” de la Banpotoc, unde într-un cadru de basm, întins pe 3,5 hectare, au fost admirate mii de specii de plante, dar și decoruri și ornamente din piatră, fântâni arteziene, bănci și cupole de gard viu, alei din piatră, labirinturi și grădini terasate, toate îmbinate într-un stil renascentist deosebit. 

La Simeria, în Parcul Dendrologic, elevii au vizitat cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice. Arboretum Simeria este un monument național în arta parcurilor, fiind și prima amenajare făcută aici în stil englezesc, romantic.

Prima zi s-a încheiat la Castelul Corvinilor, un obiectiv turistic atractiv, singular în România, cu un farmec aparte, datorită stilurilor de construcție diverse civile și militare.  

Cea de a doua zi, din cadrul excursiei a fost dedicată seminariilor și workshop-urilor derulate în parteneriat între Centrul Județean de Excelență Maramureș și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Elevii de la grupele de biologie din cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, însoțiți de doamnele profesor lector Amalia Ardelean, Lőrincz Loredana Nela, Pop Emilia  și doamna profesor voluntar Terezia Doina Konta, îndrumați de doamnele prof. univ. dr. Popescu Roxana și  prof. univ. dr. Vlad Daliborca Cristina, au participat la o serie de activități cuprinse în cadrul Proiectului „Echitate, diversitate și incluziune în educația medicală”, acronim MedDEI (cod: T-FDI-2024-0487). În cadrul workshop-urilor practice „Tehnologii digitale utilizate în analiza morfologiei tisulare”, „Metode și tehnici de biologie moleculară pentru studiul acizilor nucleici” și „Studiul microscopic al celulelor epiteliale umane” elevilor le-au fost explicate proceduri standardizate de recoltare și arhivare a probelor biologice, au realizat lucrări practice împreună cu studenți pe tematica de biologie celulară și histologie.

Pe parcursul derulării tuturor activităților, elevii au dovedit un real interes și, prin implicare, și-au îmbogățit cunoștințele și și-au dezvoltat abilitățile și aptitudinile specifice studiului biologiei.

Mulțumim tuturor partenerilor care și-au dat concursul ca această inițiativă să fie un real succes: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Centrul Județean de Excelență Maramureș, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara, Fabrica de Științe – Muzeul Iluziilor Turda, Grădinile Banpotoc, Arboretum Simeria.

Mulțumim doamnelor prof. univ. dr. Popescu Roxana, prof. univ. dr. Vlad Daliborca Cristina și asist. univ. dr. Emilia Dana Man, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, pentru toate activitățile organizate în cadrul Facultății de Medicină.

WhatsApp Video 2024-04-30 at 14.38.06.mp4

Pentru elevii claselor de excelență la BIOLOGIE (grupele VI și VII-VIII, Filiala Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare), lunile octombrie și noiembrie au fost dedicate studiului celulei – unitatea structurală și funcțională a tot ce are viață. Tinerii cercetători au învățat să lucreze cu microscoapele, să-și facă singuri preparatele, să facă observații și să le interpreteze în mod realist.

Dincolo de aspectele curriculare, evidente, ședințele de lucru au avut o semnificație aparte: au fost realizați primii pași spre excursia tematică „Banca de celule și țesuturi”, pe care doamnele prof. Lorincz Loredana și prof.dr. Ardelean Amalia intenționează să o organizeze în luna ianuarie, în colaborare cu grupa de gimnaziu de la Sighetu Marmației, coordonată de prof. Pop Emilia.

Știința, pasiunea și voluntariatul au adus împreună elevii din mai multe instituții de învățământ în cadrul Târgului de științe „ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL”, desfășurat în Piața Libertății din Baia Mare.

Elevii clasei de biologie, nivel gimnazial, din cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, au efectuat demonstrații practice alături de studenți, cercetători și profesioniști ai domeniilor STEM din diaspora academică și din România. Elevii au fost îndrumați de prof.dr. Amalia Ardelean și de prof. Loredana Lorincz.

AfisRSF (3).pdf
Pliant Myth Busters - regul de 5 secunde (2).pdf
Pliant elasticitatea oaselor.pdf
Pliant cristale de sulfat de calciu-1 (1).pdf

Anul școlar 2022-2023

Tematici

Tematica_Biologie_IX.pdf
Tematica_Biologie_XII.pdf
Tematica_Biologie_XI.pdf
Tematica_Biologie_X.pdf
Tematica_Biologie_VI_VIII.pdf

Activități

            Vineri, 27 ianuarie 2023, Facultatea de Științe, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), a organizat două activități didactice pentru elevii cuprinși în grupele de excelență la BIOLOGIE de la Centrul Județean de Excelență Maramureș. La eveniment, au participat elevii celor trei grupe de excelență la biologie, care își desfășoară cursurile la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare.

        În cadrul activității, tinerii capabili de performanțe înalte au fost împărțiți în funcție de nivelul de studiu. Elevii din grupele de liceu au asistat la prelegerea susținută de doamna conf.univ.dr. Monica Marian, decan al Facultății de Științe, cu tema „Procese fizice în organismele vii”, după care au fost implicați în activitatea de laborator. De asemenea, elevii de gimnaziu au asistat la prelegerea realizată de doamna șef lucr.dr. Lucia Mihalescu, despre aceeași temă, urmată de multiple experimente desfășurate în laboratorul de biologie al Facultății de Științe.

       Din partea Centrului Județean de Excelență Maramureș, au fost prezenți la activitate profesorii lectori: prof.dr. Camelia Duță, prof.dr. Amalia Ardelean, prof. Emilia Pop, prof. Mihaela Chiș și prof. Loredana Nela Lorincz.

       Mulțumim doamnei decan al Facultății de Științe, conf.univ.dr. Monica Marian, pentru organizarea acestui eveniment de excepție. De asemenea, îi mulțumim doamnei șef lucr.dr. Lucia Mihalescu pentru organizarea activității pentru elevii de gimnaziu.

        O activitate reușită, într-o facultate cu o dotare foarte bună și cu profesori de excepție! Facultatea de Științe, un loc al excelenței, pentru studenți și elevi excelenți!